Gallery


January 25, 2013

Izvor: Pobjeda

Naredne sedmice još jedan poziv za MIDAS podršku od 50 odsto investicija

PODGORICA – Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja raspisaće naredne sedmice još jedan javni poziv za dodjelu sredstva iz programa MIDAS, koji treba da rezultira investicijama od 3,2 miliona eura u crnogorsku poljoprivredu.

- Intenzivno smo radili tokom proteklih nedjelja na pripremi poziva za dodjelu bespovratnih sredstva crnogorskim poljoprivrednim proizvodjačima. Sa timom Svjetske banke usaglasili smo proceduru i javni poziv objavićemo već naredne nedjelje – rekao je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja dr Petar Ivanović, a prenosi Služba za odnose za javnošću ovog ministarstva.

Cilj MIDAS projekta je, kako ministar Ivanović podsjeća, da pomogne poljoprivrednim proizvođačima da ojačaju sopstvenu proizvodnju i podignu nivo konkurentnosti, da implementiraju standarde i postepeno se pripreme za prilično zahtjevnu proceduru dobijanja sredstava iz IPARD-a, instrumenta za pretpristupnu pomoć namijenjenu razvoju ruralnih područja.

- U okviru ovog poziva podržaćemo investicije u oblasti stočarstva, živinarske i biljne proizvodnje i pčelarstva. Iznos prihvatljive investicije kreće se između 10.000 i 70.000 eura, dok bespovratna podrška iznosi do 50 odsto odobrene investicije. Obezbijedili smo 1,6 miliona eura. To znači da će se, uz podršku ovog poziva, u narednom periodu, minimum 3,2 miliona eura investirati u poljoprivredu – reklao je Ivanović.

Rok za dostavljanje aplikacija biće od 1. februara do 30. aprila 2013. godine, nakon čega slijedi provjera aplikacija i potpisivanje ugovora o bespovratnoj podršci.

I. Kv.