Kodeks dobre poljoprivredne prakse

 

 

Galerija


31. jul 2013.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja profesor dr Petar Ivanović i  11 poljoprivrednih proizvođača, potpisali su danas Ugovore za dodjelu bespovratnih sredstava za investicije u poljoprivredna gazdinstva, u okviru trećeg javnog poziva MIDAS projekta,  vrijednosti 135 hiljada eura, navodi se u saopštenju.

Ugovore su potpisali po tri proizvođača iz Nikšića i Berana i po jedan aplikant iz Cetinja, Plava, Mojkovca, Pljevalja i Podgorice.

Ministar Ivanović saopštio je da se broj učesnika poziva MIDAS projekta, stalno povećava i da je samo u Četvrtom MIDAS projektu evidentirano oko 500 aplikacija, što je ogroman rast u odnosu na dosadašnje pozive. On je rekao da se sa dosadašnjim radom , sasvim izvjesno, stvaraju mogućnosti da se u naredne četiri godine planira između 14  i 15 miliona eura na godišnjem nivou za investicije u oblasti poljoprivrede.

Pročitaj informaciju na Portalu Analitika...


4. mart 2013.

U okviru predstavljanja MIDAS programa za grantove I četvrtog poziva za grantove, koji je otvoren za apliciranje od 1. februara do 30. aprila 2013. godine, pripremljena je jednočasovna emisija, u okviru serijala emisija o poljoprivredi na RTCG – Agrosaznanje, koja je kompletna bila u svrsi prezentacije MIDAS projekta, tj. programa za grantove, sa akcentom na trenutno aktuelni IV poziv za grantove.

Između ostalog, emisija daje odgovore na najčešća pitanja koja potencijalni aplikanti imaju u okviru pripreme za apliciranje na ovaj program za grantove.

Sva dodatna pitanja u vezi MIDAS programa za grantove možete poslati na e-mail adresu: [email protected], I dobit ćete konkretan odgovor u najkraćem roku.


11. februar 2013.

U okviru aktivnosti koje implementira Ministarstva poljoprivrede I ruralnog razvoja kroz MIDAS projekat, dana 11. februara 2013. godine u Bijelom Polju je održano svečano potpisivanje ugovora o bespovratnog grant podršci sa 42 aplikanta iz 6 opština ovog dijela Crne Gore (Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Kolašin, Plav i Rožaje), a u okviru II poziva za MIDAS GEF grantove. Vrijednost investicija zaključenih ovim ugovorima iznosi 331.196,26 €, dok će bespovratna podrška, nakon uspješno implementiranih investicija iznositi 198.717,76 €, tj. 60% od vrijednosti odobrenih investicija.

 


4. februar 2013.

Dana 4. februara 2013. godine, Ministar poljoprivrede I ruralnog razvoja Prof. dr Petar Ivanović je obišao opštinu Nikšić I pritom posjetio više poljoprivrednih gazdinstava, a takođe istog dana je obavljeno svečano potpisivanje 35 ugovora o bespovratnoj grant podršci sa aplikantima koji dolaze iz 8 opština (Nikšić, Podgorica, Danilovgrad, Ulcinj, Plužine, Šavnik, Žabljak i Pljevlja). Vrijednost potpisanih ugovora za ovih 35 odobrenih investicija je 371.588,06 €, dok će iznos naše bespovratne grant podrške, nakon uspješno implementiranih investicija iznositi 222.952,84 €., tj. 60% od vrijednosti odobrenih investicija.

 


25. januar 2013.

Izvor: Pobjeda

Naredne sedmice još jedan poziv za MIDAS podršku od 50 odsto investicija

PODGORICA – Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja raspisaće naredne sedmice još jedan javni poziv za dodjelu sredstva iz programa MIDAS, koji treba da rezultira investicijama od 3,2 miliona eura u crnogorsku poljoprivredu.

- Intenzivno smo radili tokom proteklih nedjelja na pripremi poziva za dodjelu bespovratnih sredstva crnogorskim poljoprivrednim proizvodjačima. Sa timom Svjetske banke usaglasili smo proceduru i javni poziv objavićemo već naredne nedjelje – rekao je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja dr Petar Ivanović, a prenosi Služba za odnose za javnošću ovog ministarstva.

Cilj MIDAS projekta je, kako ministar Ivanović podsjeća, da pomogne poljoprivrednim proizvođačima da ojačaju sopstvenu proizvodnju i podignu nivo konkurentnosti, da implementiraju standarde i postepeno se pripreme za prilično zahtjevnu proceduru dobijanja sredstava iz IPARD-a, instrumenta za pretpristupnu pomoć namijenjenu razvoju ruralnih područja.

- U okviru ovog poziva podržaćemo investicije u oblasti stočarstva, živinarske i biljne proizvodnje i pčelarstva. Iznos prihvatljive investicije kreće se između 10.000 i 70.000 eura, dok bespovratna podrška iznosi do 50 odsto odobrene investicije. Obezbijedili smo 1,6 miliona eura. To znači da će se, uz podršku ovog poziva, u narednom periodu, minimum 3,2 miliona eura investirati u poljoprivredu – reklao je Ivanović.

Rok za dostavljanje aplikacija biće od 1. februara do 30. aprila 2013. godine, nakon čega slijedi provjera aplikacija i potpisivanje ugovora o bespovratnoj podršci.

I. Kv.


27. jul 2012

Izjava Ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja na svečanom otvaranju rekonstruisanog objekta i unutrašnjih prostorija Instituta za Biologiju mora u Kotoru

Koji je rekonstruisan uz podršku Svjetske Banke kroz MIDAS projekat u iznosu od 280.000,00 € i uz pomoć sredstava izdvojenih iz projekta IPA 2009 „Održivo upravljanje morskim ribarstvom“ u visini od 331.000,00 €. Zahvaljujući sredstvima iz pomenutog IPA projekta, finansirana je izgradnja i opremanje naučno-istraživačkog broda u vrijednosti od 139.000,00€ i time omogućeno naučnicima iz Instituta za biologiju mora efikasnije istraživanje flore i faune našeg dijela Jadrana.

Izjava ministra poljoprivrede Tarzana Miloševica povodom svečanog otvaranja rekonstruisanog objekta i prostorija Instituta za biologiju mora u Kotoru

Za Institut za biologiju mora u Kotoru, će sa MIDAS projekta, u narednih par mjeseci biti nabavljena laboratorijska oprema i namještaj u vrijednosti od oko 70.000,00 €